De Meza Photography

Ferietid er fototid – Inspiration til bedre billeder

Penge, Pas, iPhone… Photos – Lige til at tage med i lommen

Overblik

Læsetid: 5-6 min

Video: 5-6 min

Foto: Inspiration // Fototips // DIY

Ferietid er også tid til at slappe af og koble fra, så denne måneds nyhedsbrev holdes ”short’n’sweet” mindre bizz og mere til dig at fifle rundt med på din ferie, når familie, venner og særværdigheder skal fotograferes. Alt hvad du behøver er din telefon. Den har du alligevel med dig. Læs og se med nedenfor, brug et, to eller alle tips og tricks til indstillinger og få bedre og sjove billeder fra ferier eller bare når du er ude og opleve.

Intro til din Iphones Kamera – Hvad og Hvordan

Det hele starter med, at du kender din telefon og de muligheder, der allerede er indbygget i den til netop at få de bedste billeder i hus.

Du kender måske allerede et par stykker af indstillingerne og funktionerne. Men lad os løbe dem igennem og samtidig giver jeg et par ord med på vejen om, HVAD du så rent faktisk kan bruge disse indstillinger til, når du om lidt kaster dig ud iphonebilleder som en prof.

·      Grid/Net – Det gyldne snit er der, hvor det mest interessante i billedet skal placeres og vores øjne drages mod. Du slår det til på din iPhone under ”Indstillinger -> Kamera -> Net”. Når du bruger telefonens kamera næste gang, vil du kunne se to lodrette og to vandrette linjer på skærmen.

·     Sæt eksponeringen og fokus ved at trykke på skærmen på det, der er vigtigst. Der kommer en gul firkant frem på skærmen, hvor du har trykket. Kameraet fokuserer og stiller automatisk skarpt på det punkt nu. Du vil også kunne se i din skærm at lysforholdet vil ændre sig alt efter, hvor i billedet du vælger at trykke. Bliver billedet for lyst eller mørkt, så forsøg dig med nogle andre lysere/mørkere områder.

·      Live-Photo er en lille bitte film, derfor ser billedet ud til at bevæge sig. Denne funktion giver kun mening at bruge i nogle særlige situationer, nemlig der hvor der er ”action” eller noget i bevægelse. Den lille micro-film, gør det muligt at fange det, der bevæger sig helt skarpt. Eller du kan lave “long-exposure” af rindende vand. Slå Live-Photo til og fra når du har kamera-app åben øverst i skærmen på de lille ”bulls-eye-ikon”.

·      Panorama kan du bruge til at få mere med i dit billede. Det er særlig smart ved landskab, strand, bjerge etc. Men brug også denne funktion til at få høje bygninger eller tårne med dig hjem. Vend din telefon vandret og ”film” lodret i stedet for vandret. Du finder funktionen, i den lille menulinje lige over udløser-knappen.

·      Portræt-mode de nyere telefoner (iPhone X og efter) fik nye måde at tage billeder på, bl.a. portræt-mode, som kort fortalt sløre baggrunden for dig. Det kan bruges til andre ting end mennesker. Prøv med din mad.

·      Video sjov og spas med slow-mo og time-lapse. Det kommer jeg tilbage til længere nede og viser eksempler.

·      Zoom kender du helt sikker og har prøvet ved at bruge to fingre til at forstørre et billede. Det samme kan du også gøre, når du tager billeder. Men hvis du kan – så lad være. Zoom i stedet med fødderne, det vil sige gå tættere på motivet. Kvaliteten i billedet bliver bedre, når du ikke zoomer på telefonen.

 

“Det bedste kamera – er det du har med dig”​

Komponér dine billeder, som Mozart gjorde det med musik

Nu har du (bedre) styr på dit instrument, nu skal du i gang med at spille og fyre den af. Komponér dine billeder, så de bliver visuelt interessante, sjove, spændende at se på – og vækker nysgerrigheden. Brug, lær og leg med de her kompositions-tips til at få interessante billeder med.

Rule of 3rd – Det klassiske billedsnit, placér din ”helt/heltinde” langs stregerne. Vores øjne og hjerne ser det, der er placeret, hvor linjer krydser. Dine ”helt” eller ”heltinde” er naturligvis, det du gerne vil tage billede af, altså din kæreste, din drink, din brunch-tallerken, bygningen, gadeskiltet etc.

Leading lines – Eller på dansk, forsvindningspunkter. De tager dig med ind i billedet fordi linjerne leder blikket ind i billedet.

Mønstre og symmetri giver ro og tilfredstillelse og er forbavsende behagligt at se på.

Repetition af elementer er per definition noget vi finder ro over og behageligt at se på – men der er en ekstra tilfredsstillelse, når repetitionen bliver ”brudt”

Fyld rammen ud ved at komme tæt på dit motiv. Det skaber mere interesse og nærvær især når du tager portrætter.

Rammer om billedet. Lav en naturlig ramme ved at tage billeder gennem vinduer, dører eller porte.

Kontrast skab interesse i billedet ved at have stor kontrast mellem lys/mørk ellem mellem stærke farver.

 
 

Inspiration til billeder – Som du gider se igen og igen

Vinkler fortæller også historier. Kombiner dine billeder med nogle “squats”, kom ned i knæ, på hug eller helt ned på maven, hvis du tør. Kravl op eller kig ned. Der kommer nye fortællinger frem alt efter vinklen, du tager billedet i – højt, lavt, vertikalt og horisontalt.

Tidspunktet på dagen er med til at give forskellige stemninger i dit billede. Stå tidligt op og skyd solopgangen, der er færre turister og et fantastisk lys – og så kan du tage en kop kaffe i fred og ro. Ved solnedgang, husk at tage billeder også EFTER solen er gået ned. De første 15-20 min. efter solen har sagt på gensyn, vil du have det mest fantastiske gyldne og bløde lys.

Ikoniske steder og bygninger er fotograferet til døde, ”been there, done that”, vi har billedet med hjem og kunne bare have købt et postkort. Find i stedet alternative vinkler, “google” billeder af stedet eller bygningen inden du tager afsted og få inspiration. Få billeder langt fra og dernæst helt tæt på og fang detaljerne.

Reflektioner er noget vi normalt forsøger at undgå. Men hvad med at bruge det kreativt? Vinduer, glas, spejle, vandpytter – vend din telefon på hovedet, så kan du komme helt ned og tæt på.

Level UP - Leg med Video – Timelapse & Slo-MO

Vil du have mere? Har du mod på det – leg med video på din telefon. Udforsk indstillingerne “slow mo” og “time lapse”. Hvis du har børn vil de også elske at lege med.

Afslut med stil - Print et par af billederne

Hvor mange billeder har du liggende på din telefon nu? Et gæt mellem nogle mange par tusinde.

Vælge de 15-20 bedste, sjoveste eller mindeværdige ud og print dem – direkte fra din mobil.

Der findes en række gratis app’s der kan hjælpe dig med dette. Jeg har samlet en håndfuld til dig her.

Bonus NINJA Tips

  • Vær opmærksom på distraherende elementer. Skraldepande eller skilte – de kan ikke flyttes, men det kan du, så skift vinkel. Husk at se efter om der vokser grene, træer eller….skibsmaster ud af hovedet på dem du fotograferer.
  • Alle de mange tips til kompositionen, gælder universelt på tværs af mærke og model. Uanset om du, som jeg bruger en vintage iPhone 7 (og venter på det bliver september), er Android eller Apple bruger eller har taget et “rigtigt” kamera med dig på ferie.

 

For alt i verden, så husk for pokker alle de skøre, sjove og bare-fordi øjeblikke.

Rigtig godfornøjelse!

Take aways

Tak for du læste med